Eerste data COPE-studie gepubliceerd en volledige follow-up!

Bekijk hier de eerste artikelen onder "publicaties" in het menu

In het eerste artikel wordt het patroon van cognitief functioneren beschreven en worden er factoren geïdentificeerd die zorgen voor een verminderd cognitief functioneren in oudere patiënten met eindstadium nierfalen. Dankzij uitgebreid neurogeriatrische onderzoek werd aangetoond dat er een verminderd cognitief functioneren aanwezig was in het geheugen, het executief functioneren en in de in denksnelheid. De sterkste voorspellers voor een verminderd cognitief functioneren waren geslacht, een lager opleidingsniveau, meer afhankelijkheid in het dagelijks functioneren, witte stofafwijkingen op de MRI van het hoofd en een voorgeschiedenis van vaatziekten.
 
In het tweede artikel werd bij alle patiënten die ook een MRI hebben gehad, de rol van de structuur en functie van het hart en vaten onderzocht op brein afwijkingen en cognitieve functie. Met behulp van een MRI van het hart werd de functie van het hart en de vaatstijfheid van de grote lichaamsslagader (de aorta) gemeten. Er werd geen hard bewijs gevonden voor de rol van het hart op structurele brein afwijkingen op een MRI scan. De uitkomsten suggereren wel dat de stijfheid van de vaten een onderliggende oorzaak kan zijn voor cognitieve stoornissen bij ouderen met eindstadium nierfalen.
 
Beide artikelen dragen bij om een verbeterde weloverwogen behandelingskeuze te kunnen maken voor oudere patiënten met eindstadium nierfalen. Verder is een beter begrip van de onderliggende oorzaak van verminderd cognitief functioneren de eerste stap richting mogelijkheden tot het voorkomen van verdere achteruitgang of zelfs dementie, een belangrijke stap om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te behouden.